UTJECAJ BUBNJANJA

ZNANSTVENA OTKRIĆA O UTJECAJU BUBNJANJA

Danas moderna znanost i medicina tek počinju otkrivati ono što drevne civilizacije znaju već tisućama godina – da su bubanj i ritam moćna sredstva iscjeljivanja.

Brojna znanstvena istraživanja koja su zadnjih godina napravljena potvrđuju da bubnjanje ne samo da nas povezuje s otkucajima srca i našim prirodnim ritmovima, nego i ubrzava fizičko iscjeljivanje i iscjeljuje nas na svim razinama – fizičkoj, mentalnoj, emotivnoj i duhovnoj.

Razlog zašto su bubanj i ritam takva snažna oruđa je taj što vibracije ritma prodiru u sve dijelove mozga i tijela. Zvuk bubnjanja stvara dinamičke neuronske veze u svim dijelovima mozga, čak i onima u kojima postoji značajno oštećenje, kao što je npr. Poremećaj pažnje.

Što se više neuronskih veza unutar mozga može stvoriti, to integriranije postaje naše iskustvo.

Fizički prijenos ritmičke energije prema mozgu sinkronizira njegovu lijevu i desnu (logičku i intuitivnnu) polutku, kao i prednju i stražnju. To integrira neverbalnu informaciju iz nižih moždanih područja u prednji cortex, stvarajući osjećaje uvida, razumijevanja, cjelovitosti, sigurnosti, uvjerenja i istine koji nadilaze obično razumijevanje

Ovi osjećaji imaju sklonost zadržati se dugo nakon iskustva.

Utjecaj bubnjanja

Evo što su pokazala znanstveno-dokumentirana istraživanja o utjecaju bubnjanja na psiho-fiziologiju čovjeka:

  • Bubnjanje povećava alfa moždane valove koji su povezani s osjećajem sreće i blagostanja
  • Veoma je korisno kod velikog broja fizičkih oboljenja. Bubnjanje ubrzava stvaranje endorfina i vlastitih tjelesnih sredstava za ublažavanje boli, te stoga pomaže kod smanjenja boli.
  • Pokazalo se kao vrijedan tretman kod emotivne uznemirenosti i neuravnoteženosti. Fizička stimulacija bubnjanja uklanja blokade i stvara emotivno oslobađanje. Zvučne vibracije rezoniraju u svakoj stanici tijela te potiču oslobađanje negativne stanične memorije.
  • Bubnjanje smanjuje napetost, nervozu, stres te potiče duboku relaksaciju.
  • Poboljšava psihomotornu koordinaciju i osigurava zdrav trening tijela i duha.
  • Povećava kreativni potencijal i omogućuje nam jedinstven osobni izraz i komunikaciju
  • Stimulira um i proširuje neverbalnu komunikaciju
  • Jača imunološki sustav te poboljšava aktivnost staničnih imunoloških komponenti koje su odgovorne za pronalaženje i uništavanje stanica raka i virusa.
  • Podiže samopouzdanje i stvara duboki osjećaj zajedništva i pripadnosti.
  • Energizira nas i uravnotežuje višak/ manjak energije

Iz knjige DJEMBE – Kralj afričkih bubnjeva  autora Krešimir Oreški