Umjetnost euritmije

◊ PREDAVANJE

voditelj / moderator / predavač / : Enita Nurkić
vrijeme događanja : 16 / 01 / 2019 g. ◊ organizator : Udruga Novem – Split

Događaj :

Kako otplesati Cesarićev „Povratak“ ili Nazorove „B’jele noći“? Kako pretočiti u skladan i dinamičan pokret jedan Chopinov Nocturno, Bachov „Air“ ili simfoniju nekog drugog velikog majstora? Nije proizvoljno, ali nije ni strogo jednoznačno.

Fotografija Eurythmy Global, 2019

Fotografija Eurythmy Global, 2019

Euritmija ima i u svojim umjetničkim elementima skladan omjer između onog što je objektivno i onog što je umjetnička sloboda!

Tako na primjer riječ „noć“ kroz glas O nam govori o nečem što obuzima, što obgrljuje, kroz glas N da je to nešto što nas poziva da uđemo u sebe, da se odmaknemo, možda u toplu i sigurnu sobu, dok Ć ‘pak, otkriva da je noć puna tajni, i poziva da oslušnemo njene zvuke…

Umjetnost euritmije kao u glazbi se cijeli čovjek pretoči u kristalnu jasnoću jednog tona ili slije u durski ili molski akord, zadrhti pri disonanci septime ili se duša ispuni osjećajem zadovoljstva pri svemu onom što oktava u sebi donosi na dar.
Forme spirala, linija, kruga, petlji… dočaravaju što se zbiva u nekom komadu, i svojim vlastitom izravnom snagom izvlače ono što se čuje u ono što se i vidi, kao kad pogled pođe za glasanjem jata ptica ili šumorom morskog vala…