Izrada gipsanih kalupa

◊ RADIONICA

voditelj / moderator / predavač / : Goran Blažević
vrijeme događanja : 18/ 01 / do 20/ 01 / 2019 g. ◊ organizator : Udruga Novem & Studio PaPe– Split

Događaj :

Tečaj izrade gipsanih kalupa za keramičke proizvode

izrada kalupa od gipsa

izrada gipsanih kalupa

Izrada gipsanih kalupa .

Kada treba napraviti isti predmet u više komada, jedna od tehnika je lijevanjem. Da bi to učinili treba napraviti željeni predmet u punom obliku i od njega izraditi kalup od gipsa. U napravljeni kalup se ulijeva tzv. ljevačka masa, a nakon 10-ak minuta masu se izlijeva. Na stijenkama kalupa ostaje željeni predmet koji se stavi cijediti te se nakon prosušivanja vadi iz kalupa.

Postupak ulijevanja ljevačke mase ponavlja se onoliko puta koliko je predmeta potrebno. Ljevačka masa sastoji se od sitnih granula gline kojoj je dodna voda i elektrolit.
Kalup od gipsa može se koristiti i za kvečanje, tj. utiskivati glinu prstima koja se zatim vadi iz kalupa. Gipsani kalupi mogu također poslužiti za izradu raznih otisaka s detaljima bilo da su namijenjeni izradi uporabnih i ukrasnih predmeta visokog ili uleknutog reljefa, kao i glinene skulpture.
Izrada gipsanih kalupa je zanimljiva, nije teška i zahtjeva poštivanje nekih pravila i zakonitosti.

Na tečaju izrade kalupa bit ćete upoznati s izradom jednodijelnih, dvodijelnih i višedijelnih gipsanih kalupa koji će vam biti jedno od važnih pomagala u radu s keramikom. Saznat ćete kako napraviti i koristiti alate, napraviti potrebnu opremu i kako koristiti kalupe, te ćete moći raditi svoje vlastite kalupe. Iz njih će izići sve što vaša mašta poželi, a spretne ruke naprave.